Virkade tallriksunderlägg / mandala

Jag har länge haft en idé om att virka färgglada tallriksunderlägg, typ mandala, av mina restgarner i bomull och nu har det äntligen blivit av. Jag letade länge på nätet efter något bra mönster, men kunde inte hitta något jag gillade. Så då blev det en egen design. Jag tänkte jag skulle gjort ett diagram, men eftersom jag inte hittat något bra program för virkdiagram, så kommer här mönstrer som en vanlig text.

mandala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Storlek: ca 40 cm i diameter
Garn: Blandade bomullsgarner passande för virknål 2,5
Virknål: 2,5

Första stolpen på varje varv virkas som 3 lm. Alla varv sluts med en sm och om nästa varv börjar med st i lm-bågen, så görs sm fram till lm-bågen.

Lägg upp 6 lm och slut till en ring.
V1: 12 st runt ringen
V2: 2 st + 1 lm i varje st
V3: 3 st + 1 lm i varje lm-båge
V4: 1 st i varje st + 2 st i varje lm-båge
V5: 2 st i samma st, 1 lm, hoppa över en st. Upprepa varvet ut.
V6: 1 st + 1 lm + 1 st i varje lm-båge
V7: 3 st + 1 lm i varje lm-båge
V8: 1 st + 2 lm + 1 st i varje lm-båge
V9: 3 st + 1 lm i varje lm-båge
V10; 1 st + 3 lm + 1 st i varje lm-båge
V11: 2 st + 2 lm + 2 st i varje lm-båge
V12; 1 st + 2 lm + 1 st i lm-bågen, 1 st + 2 lm + 1 st mellan lm-bågarna. Upprepa varvet ut.
V13: 2 st + 1 lm  i varje lm-båge
V14: 3 st i varje lm-båge
V15: 1 st + 2 lm + 1 st mellan varje st-grupp
V16: 2 st + 1 lm i varje lm-båge
V17: 3 st i varje lm-båge
V18: 1 st + 2 lm + 1 st i varje lm-båge
V19: 2 st + 1 lm + 2 st i varje lm-båge
V20: 2 st + 1 lm + 2 st i varje lm-båge
V21: 3 st + 1 lm i varje lm-båge
V22: 1 st + 3 lm + 1 st i varje lm-båge
V23: 7 st i första lm-bågen, 1 fm i nästa lm-båge. Upprepa varvet ut
V24: 4 fm, 3 lm, 1 fm i samma fm, 3 fm, upprepa varvet ut.

mandala2 mandala1Nu finns även en tutorial med bilder för min mandala. Den ligger på en tysk sida http://gedankenblitzchen.blogspot.de/2015/04/rundherum-im-schwedischen-designein.html 

 

Bookmark the permalink.

42 Comments

 1. Om jag vill fortsätta och virka en större duk och använda samma beskrivning, hur gör jag då?

  • Hej,
   Jag har själv gjort en större variant, men har inte noterat exakt hur jag gjorde. Men om du fortsätter att öka maskantalet vartannat eller vart tredje varv så borde det fungera. T ex kan du ta en maska mer i lm-bågarna eller en maska mer i stolpgrupperna.

   /Marie

 2. Din tallriksunderlägget/Mandala är så fin. Just nu jag virkar det och ville fråga, om Du medger, att jag översätter mönstret till tyska och publicera den (som gratis mönster) i min blogg/webbplats. Naturligtvis ska jag nämna dig som original författare. Ha en bra söndag. Många hälsingar

 3. Hej Marie, min översättning är online. Du kann gärna länka till min sida, ja har gjort bildrarna (tutorial). Tack igen! http://gedankenblitzchen.blogspot.de/2015/04/rundherum-im-schwedischen-designein.html – Hälsningar, Monika.

 4. Snyggt! Tack för beskrivningen. Jag är nybörjare men ska testa den här.

 5. is here an English translation? your Mandala is beautiful…..

 6. Gerd Petersson

  Håller på och skriver ner ditt mönster,ska försöka virka av det, tycker det är så fint.

 7. Pingback: Virkad duk / mandala | Stickning & Virkning

 8. Hej!
  Jag är nybörjare på att virka, och gav mig på att testa ditt mönster på en mandala!
  Jag kan!!! Och det blir jättefint! Tack!!

  Vh Johanna

  • Härligt att höra. Jag är nybörjare på att skriva ner mönster för mina skapelser, så det är alltid roligt när jag får veta att mönstret fungerar.
   /Marie

 9. Hej jag har fått fnatt på att virka ditt fina mandalamönster Tack! Men undrar om varv 19 och 20 ska vara likadana?

  Kram Maggan

 10. Pingback: Virkad grytlapp / mandala | Stickning & Virkning

 11. Congratulations – your design is a Best Doily Nominee for 2015 in The Crochet Awards!

 12. Elisabet Bolin

  Tycker det är ett jättefint mönster. Håller på att virka nu har en liten fundering bara, stärker du underläggen

 13. Does anyone know how I can translate these directions to English?

  Thank you
  Jan

 14. Inga Lill Fjellman

  Hej Marie
  Har börjat virka dina fina Mandela underläggen men tänkte göra en stor rund duk istället (-: kan du om möjligt hjälpa mig hur jag ska göra ? Vilka varv ska jag upprepa för att få en stor duk ? Om det går alls ?
  Mycket tacksam för svar ((-:
  Med vänlig hälsning, Inga Lill

  • Hej! Det finns beskrivning av en något större duk, http://www.stickaovirka.se/virkad-duk-mandala/. Vill du ha den större skulle jag testa att upprepa några av varven i slutet (men inte de två sista, eftersom de utgör avslutningen). Det är ju viktigt att det blir lagom ökning så att duken varken drar ihop sig eller blir lockig i kanten, så du får helt enkelt testa dig fram.

   Du får jättegärna skicka bild på duken när den är klar!

   Lycka till!

   • Inga Lill Fjellman

    Hej (-:
    Tack för tipsen och det andra mönstret ((-: jag ska försöka skicka en bild när jag är klar (-:
    Med vänlig hälsning, Inga Lill

 15. Har börjar virka detta fina tallriksunderlägg och undrar hur du gör vid färgbyte?

  • Där det fungerar har jag virkat in ändarna i nästa varv. På några ställen blir det inte bra och då har jag fäst trådarna på baksidan.

 16. Eva forsberg

  Vad är stärkspray och vart kan man köpa det

  • Stärkspray använder man för att göra arbetet styvt. Det brukar finnas på ICA Maxi eller liknande varuhus. Leta där de har annat tvättrelaterat, typ klänypor, tvättlinor och sånt.

 17. Hej. Ska virka ca 40 cm runda enfärgade tallriksunderlägg har du en aning om vad åtgången blir i 8/4 bomullsgarn? Tack på förhand/Ewa-Lotta

 18. Tack för ett riktigt trevligt mönster!

 19. Hej

  Har virkat efter ditt mönster men dom blir liksom svåra att få platta ?

  • Det kan bero på storlek på virknål, eller att du använder för tunt, eller tjockt garn. Om de blir skålformade kanske det går att spänna ut dem. Annars kan du på några varv öka antal luftmaskor mellan stolpgrupperna, tex ta 2 lm i stället för 1 i varannan lm-båge. Om de tvärtom blir för vida, kan du minska antal lm i lm-bågarna på liknande sätt.

 20. Ungefär hur mycket garn går det åt till ett underlägg, om jag använder ett 8/4 bomullsgarn?

 21. Hej. Jättefint mönster. Har gjort sittunderlägg med hälften av varven och avslutat på samma sätt, med grövre garn i ull och virknål 4. Kul

 22. Hej! Håller på att virka dina underlägg men i enfärgat murarsnöre, vill inte ha den riktigt så stor som den skulle bli om jag gör alla varv. Tror du att man kan göra t.o.m v 15 och sedan hoppa till varv 23? Än så länge är jag supernöjd med ditt mönster, fint och lätt att följa =)

  • Jag vet inte hur det blir, svårt att säga. Jag tror att du får minska ner antalet stolpar i varje stolpgrupp (kanske 5 blir lagom).

   /Marie

 23. Superfina! Blev riktigt inspirerad att testa själv. Vill genast sticka från jobbet o dyka ner i garnlådan hemma 🙂

 24. Pingback: Nya virkade tallriksunderlägg / mandala – Sticka & Virka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.