Virkade tallriksunderlägg / mandala

Jag har länge haft en idé om att virka färgglada tallriksunderlägg, typ mandala, av mina restgarner i bomull och nu har det äntligen blivit av. Jag letade länge på nätet efter något bra mönster, men kunde inte hitta något jag gillade. Så då blev det en egen design. Jag tänkte jag skulle gjort ett diagram, men eftersom jag inte hittat något bra program för virkdiagram, så kommer här mönstrer som en vanlig text.

mandala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Storlek: ca 40 cm i diameter
Garn: Blandade bomullsgarner passande för virknål 2,5
Virknål: 2,5

Första stolpen på varje varv virkas som 3 lm. Alla varv sluts med en sm och om nästa varv börjar med st i lm-bågen, så görs sm fram till lm-bågen.

Lägg upp 6 lm och slut till en ring.
V1: 12 st runt ringen
V2: 2 st + 1 lm i varje st
V3: 3 st + 1 lm i varje lm-båge
V4: 1 st i varje st + 2 st i varje lm-båge
V5: 2 st i samma st, 1 lm, hoppa över en st. Upprepa varvet ut.
V6: 1 st + 1 lm + 1 st i varje lm-båge
V7: 3 st + 1 lm i varje lm-båge
V8: 1 st + 2 lm + 1 st i varje lm-båge
V9: 3 st + 1 lm i varje lm-båge
V10; 1 st + 3 lm + 1 st i varje lm-båge
V11: 2 st + 2 lm + 2 st i varje lm-båge
V12; 1 st + 2 lm + 1 st i lm-bågen, 1 st + 2 lm + 1 st mellan lm-bågarna. Upprepa varvet ut.
V13: 2 st + 1 lm  i varje lm-båge
V14: 3 st i varje lm-båge
V15: 1 st + 2 lm + 1 st mellan varje st-grupp
V16: 2 st + 1 lm i varje lm-båge
V17: 3 st i varje lm-båge
V18: 1 st + 2 lm + 1 st i varje lm-båge
V19: 2 st + 1 lm + 2 st i varje lm-båge
V20: 2 st + 1 lm + 2 st i varje lm-båge
V21: 3 st + 1 lm i varje lm-båge
V22: 1 st + 3 lm + 1 st i varje lm-båge
V23: 7 st i första lm-bågen, 1 fm i nästa lm-båge. Upprepa varvet ut
V24: 4 fm, 3 lm, 1 fm i samma fm, 3 fm, upprepa varvet ut.

mandala2 mandala1Nu finns även en tutorial med bilder för min mandala. Den ligger på en tysk sida http://gedankenblitzchen.blogspot.de/2015/04/rundherum-im-schwedischen-designein.html 

 

33 comments

 1. Kicki says:

  Om jag vill fortsätta och virka en större duk och använda samma beskrivning, hur gör jag då?

  • Marie says:

   Hej,
   Jag har själv gjort en större variant, men har inte noterat exakt hur jag gjorde. Men om du fortsätter att öka maskantalet vartannat eller vart tredje varv så borde det fungera. T ex kan du ta en maska mer i lm-bågarna eller en maska mer i stolpgrupperna.

   /Marie

 2. Monika Künneth says:

  Din tallriksunderlägget/Mandala är så fin. Just nu jag virkar det och ville fråga, om Du medger, att jag översätter mönstret till tyska och publicera den (som gratis mönster) i min blogg/webbplats. Naturligtvis ska jag nämna dig som original författare. Ha en bra söndag. Många hälsingar

 3. Gerd Petersson says:

  Håller på och skriver ner ditt mönster,ska försöka virka av det, tycker det är så fint.

 4. Johanna says:

  Hej!
  Jag är nybörjare på att virka, och gav mig på att testa ditt mönster på en mandala!
  Jag kan!!! Och det blir jättefint! Tack!!

  Vh Johanna

  • Marie says:

   Härligt att höra. Jag är nybörjare på att skriva ner mönster för mina skapelser, så det är alltid roligt när jag får veta att mönstret fungerar.
   /Marie

 5. Maggan says:

  Hej jag har fått fnatt på att virka ditt fina mandalamönster Tack! Men undrar om varv 19 och 20 ska vara likadana?

  Kram Maggan

 6. Elisabet Bolin says:

  Tycker det är ett jättefint mönster. Håller på att virka nu har en liten fundering bara, stärker du underläggen

 7. Inga Lill Fjellman says:

  Hej Marie
  Har börjat virka dina fina Mandela underläggen men tänkte göra en stor rund duk istället (-: kan du om möjligt hjälpa mig hur jag ska göra ? Vilka varv ska jag upprepa för att få en stor duk ? Om det går alls ?
  Mycket tacksam för svar ((-:
  Med vänlig hälsning, Inga Lill

  • Marie says:

   Hej! Det finns beskrivning av en något större duk, https://www.stickaovirka.se/virkad-duk-mandala/. Vill du ha den större skulle jag testa att upprepa några av varven i slutet (men inte de två sista, eftersom de utgör avslutningen). Det är ju viktigt att det blir lagom ökning så att duken varken drar ihop sig eller blir lockig i kanten, så du får helt enkelt testa dig fram.

   Du får jättegärna skicka bild på duken när den är klar!

   Lycka till!

   • Inga Lill Fjellman says:

    Hej (-:
    Tack för tipsen och det andra mönstret ((-: jag ska försöka skicka en bild när jag är klar (-:
    Med vänlig hälsning, Inga Lill

  • Marie says:

   Där det fungerar har jag virkat in ändarna i nästa varv. På några ställen blir det inte bra och då har jag fäst trådarna på baksidan.

  • Marie says:

   Stärkspray använder man för att göra arbetet styvt. Det brukar finnas på ICA Maxi eller liknande varuhus. Leta där de har annat tvättrelaterat, typ klänypor, tvättlinor och sånt.

 8. Ewa-Lotta says:

  Hej. Ska virka ca 40 cm runda enfärgade tallriksunderlägg har du en aning om vad åtgången blir i 8/4 bomullsgarn? Tack på förhand/Ewa-Lotta

  • Marie says:

   Det kan bero på storlek på virknål, eller att du använder för tunt, eller tjockt garn. Om de blir skålformade kanske det går att spänna ut dem. Annars kan du på några varv öka antal luftmaskor mellan stolpgrupperna, tex ta 2 lm i stället för 1 i varannan lm-båge. Om de tvärtom blir för vida, kan du minska antal lm i lm-bågarna på liknande sätt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.