Stickad poncho

Mitt senaste projekt är en stickad poncho/kofta. Den är stickad i ett lite tjockare alpackagarn. En väldigt enkel modell där jag stickat nästan helt raka stycken.

poncho1 poncho2

Så här gjorde jag:
Först gjorde jag ett stickprov för att få reda på hur många maskor jag fick per 10 cm. I mitt fall var det 16. Sen bestämde jag hur bred ponchon skulle vara. Inklusive resårstickningen i sidan och mitt fram bestämde jag mig för ca 100 cm. 16 m/10 cm blir då 160 m/100 cm.

Till bakstycket lade jag upp 160 m och stickade resår, 2 aviga och 2 räta i 5 cm. Därefter stickade jag 5 räta och 2 aviga. På avigavarvet gjorde jag tvärtom och stickade aviga på aviga och räta på räta. När bakstycket mätte drygt 70 cm lät jag det vila och började på framstyckena.

Jag gjorde dessa hälften av bakstycket, dvs 80 m. Resårstickning och mönsterstickning precis som på bakstycket. Jag randade också precis som på bakstycket. När arbetet mätte ca 40 cm minskade jag 1 maska innanför kantmaskan vart 4:e varv 10 ggr. När framstycket var lika långt som bakstycket lade jag styckena räta mot räta och stickade ihop en maska från framstycket med en maska från bakstycket, samtidigt som jag maskade av alla maskor från framstycket. Det andra framstycket stickas likadant men åt motsatt håll.

Längs ytterkanterna plockade jag upp maskor med ett halvnummer tunnare stickor och hoppade över ungefär vart 10:e varv. Sen stickade jag resårstickning, 2 räta och 2 aviga i 5 cm.

Längs framkanterna plockade jag upp maskor på samma sätt, och i nacken stickade jag med de kvarvarande maskorna. Även här stickade jag resårstickning som på ytterkanterna.

Jag sydde ihop ponchon ett par cm i sidorna ca 30 cm från axeln, för att få det mer som en kofta. Slutligen gjorde jag två snoddar som jag fäste fram, precis där jag börjat intagningen på framstyckena.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.