Om Sticka o Virka

Jag har stickat, virkat, broderat och sytt ända sedan jag var liten. Mamma lärde mig att virka och sticka långt innan jag hade slöjd i skolan. När mamma handarbetade ville jag också göra det.

Mina första större skapelser var en virkad orange gardin till mitt rum. Fruktansvärt ful förmodligen, men i mitten av 70-talet var det både inne med virkade gardiner och orange 🙂 Jag var 14 år och var som vilken annan tonåring som helst, kanske t om lite vildare än många andra. Men jag gillade att handarbeta och det gjorde nästan ingen annan i min ålder. På den vägen är det. Det har blivit åtskilliga stickade tröjor, mössor, vantar och sockar. Jag har virkat dukar, kuddar och även diverse klädesplagg.

Jag har ofta stickat koftor och tröjor utan något mönster. Ibland har det blivit bra, ibland sämre. Det har hänt många gånger att jag repat upp en hel tröja eftersom den inte blev som jag tänkt mig.

För ett tag sedan fick jag syn på ett mönster på en jättesöt pingvin i en veckotidning. När jag gjort den klar fick jag en massa idéer på olika djur och figurer jag ville göra. Men istället för att använda restgarner som jag gjort tidigare så bestämde jag mig för att köpa garner för att kunna göra mönster som även andra skulle kunna ta del av. Jag använder nu mest babygarn eftersom det är mjukt och skönt. Att virka i bomullsgarn går givetvis också bra, men jag får ont i fingrarna om jag virkar för mycket i bomull och figurerna blir också lite hårda.

Jag skriver ner hur jag gör mina figurer efter hand som de kommer till. Blir det inte bra, så repar jag upp och försöker igen. Idéer ploppar hela tiden upp i mitt huvud och jag kollar mycket på nätet för att hitta inspiration.

Jag hoppas du som hittat hit till Sticka o Virka ska kunna få inspiration och också kunna ta del av mina mönster. Allt jag lägger upp är fritt att använda, men jag vore tacksam om du länkade tillbaks till min sida om du publicerar mina beskrivningar på din egen sida.

/Marie

 

 

2 comments

 1. Anne-Charlotte Uddin says:

  Hej Marie
  Om du inte redan är medlem i Facebookgruppen Virka mera, tycker jag att du ska kolla in där. Vi har en mapp under “foton” som heter Mandala. Där ligger just nu 66 bilder på dina Mandala.
  De är roliga att virka och jättepoppis. Tack för mönster 🙂

  • Marie says:

   Tack för det tipset, jag gick med där igår och såg mappen. Oj, säger jag bara. Så kul att många gillar den.
   /Marie

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.